Neem contact op met Studio Jonna Klumpenaar
< ONTWERPEN

Woon- werkcomplex, Rotterdam (2006)

Het woon- werkcomplex van 40x40x40 meter is gelegen op Heijplaat. Heijplaat is een gebied in de stadshaven van Rotterdam omringt door grootschalige containeroverslag en loodsen. Het terrein kampt nu met leegstand en dreigend verval. Vanaf 2020 ontstaat er een scala aan nieuwe mogelijkheden voor herontwikkeling. Tot die tijd kan dit gebied echter niet aan zijn lot worden overgelaten. 

Het woon- werkcomplex moet in dit gebied kunnen functioneren zonder te weten wat het in de toekomst te wachten staat.

situatie concept woon- werkcomplex Rotterdam

Opdrachtgever . Studie, TU Delft
Locatie . Heijplaat, Rotterdam
Programma . Woon- werkcomplex
Oppervlakte . 1400 m2
Status . Studie 2006

 

Het ontwerp is één van de decorstukken van Heijplaat. Het gebouw is naar binnen gekeerd en kan gezien worden als een kristalsteen.

Van buiten duelleert hij met de grofheid van het gebied. Het is een monoliet blok van Cor-ten staal, met luiken voor de ramen waarmee men zich geheel kan afsluiten van de buitenwereld. Van binnen neemt het gebouw een menselijke schaal aan, de uitstraling is fris en licht als een kristal.

cortenstalen gevel woon- werkcomplex

De openingen in het bouwblok zorgen voor een beschermd woongevoel binnen de ruwe stadshavens. Ze hebben ieder een eigen karakter en sfeer. 

Zon:

De bovenste 2 gaten zijn gericht op de zon door middel van de schuine wand. Hier zijn de balkons gelegen. Op deze manier keren de zijden zich van elkaar af, ze openen zich naar de buitenwereld

Water:

Het gat aan de Maaszijde vangt door zijn kanteling het licht op dat via het water reflecteert. Dit geeft een spel van wind, water en licht.

Plein:

De opening aan de zijde van het culturele plein vangt met zijn naar het plein gedraaide gevel de aandacht. Hier kunnen ateliers, bedrijven of winkels hun presentaties geven (etalages).

Openingen in het bouwblok

Door de entree van de woningen niet aan de centrale galerij te plaatsen, maar in 'zij-straaten', ontstaat een meer persoonlijke sfeer.

maquette entree wooncomplex maquette entree woningen

 

Laagbouw kwaliteiten in woningen In de woningen van het complex zijn laagbouwkwaliteiten aanwezig. Zo bestaan woningen uit meerdere verdiepingen of zijn atria binnen de woning aangebracht. Verder geeft het uitzicht op 2 of zelfs meerdere richtingen vanuit de woning een extra kwaliteit.

 

Plattegrond 10e verdieping

plattegrond 'wonen en werken' 10e verdieping

Plattegrond 11e verdieping

plattegrond 'wonen en werken' 11e verdieping

Het bouwblok is opgebouwd uit verschillende typen woningen

verschillende woning typen

< ONTWERPEN