Neem contact op met Studio Jonna Klumpenaar
< ONTWERPEN

Tulpen Museum Amsterdam (2011)

Begin mei werd Studio Jonna Klumpenaar gevraagd om deel te nemen aan een besloten prijsvraag voor het nieuwe Amsterdam Tulip Museum aan de Prinsengracht. De 3 deelnemende ontwerpbureau's werd gevraagd om een winkel en museum te ontwerpen voor 'de tulp'.entree ontwerp Tulpenmuseum Amsterdam

Opdrachtgever . Amsterdam Tulip Museum
Locatie . Prinsengracht, Amsterdam
Programma . Museum en winkel
Oppervlakte . 235 m2
Status . besloten prijsvraag 2011

Het ontwerp

In het ontwerp van Studio Jonna Klumpenaar staat het thema bollenvelden centraal. De rechtlijnig gekleurde velden met tulpen, onderbroken door smalle paden en het open uitgestrekte karakter van de velden zijn een inspiratiebron voor het ontwerp. 

doorsneden interieurontwerp Tulpenmuseum Amsterdam

De winkel

De opzet van de winkel heeft karakteristieken van een 'markt' en is daarmee een goede manier om de producten te presenteren. De volgende 4 elementen staan centraal voor de winkel en de producten die er verkocht worden. 

De 4 elementen:

 

plattegrond winkel Tulpenmuseum

ontwerp museumwinkel Tulpenmuseum Amsterdam


De winkel eindigt met een transparant gordijn dat rijkt tot heuphoogte, waarachter met een spectaculaire tulpinstallatie (kunstobject) het museum start. Vanuit de winkel krijgt de klant op deze manier een sneakpreview te zien van de tentoonstelling en wordt men nieuwsgierig om verder te gaan.


museumwinkel Tulpenmuseum Amsterdam

Het Museum

Het museum verschilt in schaal ten opzichte van de winkel. Daar waar men zich in de winkel symbolisch op de paden tussen de velden bevindt, gaat men in het museum van het pad af en dwaalt men tussen de tulpen.

Het totale oppervlak van het museum is klein, het ontwerp daarentegen is open, fris en luchtig. Door middel van 3 transparante gordijnen zijn vier banen gecreëerd. De gordijnen hebben een lengte tot heuphoogte en aan elk uiteinde wordt de titel van een nieuw onderwerp weergegeven.

plattegrond museum Amsterdam Tulip Museum

expositie ruimte Amsterdam Tulip Museum

Men zigzagt door de banen langs het verhaal van de tulp. Het museum volgt daarmee een duidelijke routing waarmee het geschiedenisverhaal van de tulp wordt opgebouwd. Deze routing is echter op elk moment te onderbreken en heeft daardoor een erg vriendelijk karakter.

De ontworpen elementen die ondersteunend zijn voor de geschiedenis van de tulp zijn gevarieerd: rekken met een groot assortiment tulpen, films met zitplekken en koptelefoons, tafels voorzien van technische modellen die uitleg geven over de cultivering etc. Zij maken de tentoonstelling gevarieerd en dynamisch.

< ONTWERPEN