Neem contact op met Studio Jonna Klumpenaar
< ONTWERPEN

Activiteitenplek Spaarndam (2009)

ontwerp voor prijsvraag gemeente

Opdrachtgever . Gemeente Spaarndam
Locatie . Spaarndam
Programma . activiteitenplek voor jongeren
Oppervlakte . 5850 m2
Status . prijsvraag, ingediend 2009

 

Met de schemer op komst val ik bij aankomst op de locatie midden in de jaarlijkse Spaarndamse feestweek. Groepjes opgetogen mensen begeven zich op dat moment naar de feesttent. Op de ontwerplocatie is echter niemand te bekennen. Aangezien iedereen de projectlocatie passeert op weg naar de tent, geeft dit een goede gelegenheid om de mensen te ondervragen.ontwerp architecten prijsvraag activiteitenplek

De gesprekken geven mij al snel duidelijkheid over wie de hoofdgebruikers van de locatie zullen worden, waar ze behoefte aan hebben en welke mogelijkheden deze locatie biedt.

Op de vraag wat de ondervraagden missen op de locatie geeft vrijwel iedereen een eenduidig antwoord. Onafhankelijk van elkaar, zowel jongens als meisjes, in een groep of alleen, jong of oud: ze willen een voetbalkooi.

Het waardevolle bezoek geeft o.a. antwoord op de vragen:

wie: sportieve, stoere jongens en meisjes
wat: sportfaciliteiten, specifiek: een voetbalkooi
waar: tegenover de veel bezochte sportvereniging, omringt door veel groen

plattegrond omgeving, bestaand en nieuw

3d impressie ontwerp activiteitenplek

Het ontwerp

Als basis voor het ontwerp zijn de volgende uitgangspunten genomen:

De uitdaging is om een samenhangend geheel te vormen tussen deze uitgangspunten waardoor het terrein één uitstraling krijgt.

3d impressie ontwerp speelplek

plattegrond activiteitenplek gemeente Spaarndam

Mijn voorstel is subtiel; zo blijft de huidige begroeiing onaangetast en zal het jaarlijkse feest zonder aanpassingen plaats kunnen vinden.

Afwisseling binnen de ruimte zal worden gecreëerd door de juiste situering van de verschillende elementen. Er zullen kleinere en grotere plekken ontstaan voor sporters, toeschouwers en recreanten.

Door de rode vloer in mijn ontwerp wordt het gebied duidelijk afgebakend en wordt een samenhangend geheel gevormd.

ontwerp prijsvraag gemeente Spaarndam

De keuze in materialisatie is “hufterproof” en het gebruik van de rode vloer zorgt voor een frisse en stoere uitstraling. Hierdoor zal vandalisme wordt tegengegaan. Daarnaast is het voor de gebruikers meteen duidelijk dat men zich op het "activiteitenterrein" bevinden.

materialen van de verschillende elementen

opbouw van verschillende elementen

Voetbalkooi

De voetbalkooi is bedoeld voor kleine groepen spelers en is dicht bij de Ringweg gelegen. Het hek van de kooi is aflopend in hoogte en gaat over in het hek langs het trapveld. Op deze manier wordt de gesloten uitstraling van de voetbalkooi doorbroken en geeft het de spelers een minder opgesloten gevoel. Om dezelfde reden zijn er in het hek aan elke zijde sparingen gemaakt zodat men de kooi bij nood makkelijk kan verlaten.

Skatebaan

De skatebaan is gelegen op een opvallende plek. Mijn ervaring is dat skaters graag hun kunsten in publieke ruimten en binnenstedelijke gebieden uitoefenen. In dit geval is de skatebaan goed zichtbaar voor het langskomende publiek op de Ringweg en is de baan makkelijk vanaf dezelfde weg bereikbaar.

Zitmeubel

Het zitmeubel is centraal gelegen op de locatie. Vanuit dit punt kan men de verschillende spelen goed bekijken. Naast een relaxmeubel heeft het ook nog een andere belangrijke functie; het meubel verdeelt de ruimte in verschillende kleinere velden. Bezoekersgroepen kunnen ieder hun eigen richting op.

Tribune

De tribune is gelegen langs het trapveldje en beschikt over een dug-out. Hierdoor kan men beschut kijken naar een wedstrijd of kan men schuilen tegen de regen. De dug-out heeft een open karakter waarbij donkere hoekjes worden vermeden. Hierdoor hebben de bezoekers een veilig gevoel.

Rode vloer

De vloer is om alle elementen heen gesitueerd en in de krachtige kleur rood uitgevoerd. Omdat de vloer goed opvalt, vormt deze een duidelijk samenhangend geheel op de locatie. Het verbindt alle elementen met elkaar en geeft een verzorgde uitstraling.

ontwerp speelplek gemeente Spaarndam

< ONTWERPEN