Neem contact op met Studio Jonna Klumpenaar
< ONTWERPEN

Inbouwkast Middelburg (2013, gerealiseerd)

De wens van de opdrachtgevers is om in de werkkamer van hun woning in Middelburg een grote kastenwand  te creëren voor multifunctioneel gebruik. Studio Jonna Klumpenaar heeft hiervoor een ontwerp gemaakt.

Opdrachtgever . Particulier
Locatie . Middelburg
Programma . Inbouwkast
Oppervlakte . 3 m2
Status . gerealiseerd 2013

 

planken inbouwkast

De functie van de kast, het uitgangspunt voor het ongewone ontwerp

De wens om meerdere typen opslag in de kast onder te brengen kwam goed naar voren toen de opdrachtgevers een lijst met alle spullen, voorwerpen en apparaten opsomden die zij graag in de kast wilden opbergen. Van leesboeken en vele ordners tot kleding, een stereo en plek voor een gezellige lamp etc..De gevarieerdheid in typen en hoeveelheid gaf een goede input voor dit bijzondere en ongewone ontwerp.

kastdeuren inbouwkast

 

materialen inbouwkast

Door de verschillende spullen die in de kast dienen te worden opgeborgen, is een variatie ontstaan in open en gesloten delen. De kleding en de ordners zijn uit het zicht ontnomen achter de gesloten delen, terwijl de leesboeken juist gezien mogen worden.

detail hout inbouwkast

De overgang tussen diepe en ondiepe delen in de kast creëert een spannende vorm en is ook ontstaan door de verschillende spullen. Zo heeft het kleding gedeelte veel diepte nodig en de leesboeken weinig. Samen creëren zij hiermee het werkblad dat plaats maakt voor onder andere de stereo en de lamp. Ook de ordners geven met hun diepte een interessante overgang naar de dunne leesboeken.

boeken inbouwkast

 

deurtjes inbouwkast

De vorm van de kast, karakteristiek door eikenhouten kopse kanten

De kast is qua vorm op verschillende manieren uit te leggen. De gelaagdheid in vorm is ontstaan vanuit de verschillende functies die de kast moest vervullen. Zo is er een duidelijke verdeling in vorm tussen het boven- en ondergedeelte van de kast. Op 90 centimeter boven de vloer is er een lijn getrokken waardoor er een werkblad ontstaat. De scherpe lijn komt hier naar voren omdat als materialisatie gekozen is voor eikenhouten kopse kanten. Om de overgang tussen boven en onder te verzachten is er aan de rechter zijde een lade gemaakt waar men pennen en papier kwijt kan. De eikenhouten kopse kant wordt hier onderbroken.

lade inbouwkast

Materialen

Als materialisatie van de kast is gekozen voor HPL. Het witte plaatmateriaal van 3 cm dikte is aan de kopse kanten afgewerkt met eiken fineer. Hierdoor springen de kopse kanten er in het aanzicht direct uit en ontstaat een bijzonder lijnenspel waardoor de vorm van de kast goed naar voren komt en wordt versterkt.

inbouwkast

 

langszijde inbouwkast

De detaillering van de kast

De details van de kast komen goed naar voren op de knooppunten van de verschillende platen. Een strakke detaillering is hier van groot belang. Door de zijden van de platen, die onder verschillende hoeken samenkomen, in eiken fineer uit te voeren wordt de ingenieuze vorm van de kast goed zichtbaar.

hout inbouwkast

 

aanzicht inbouwkast

Alle deurtjes en de lade in de kast zijn te openen middels een sluit druksysteem. Hierdoor blijft het lijnenspel van de kast mooi in takt en wordt niet onderbroken door knoppen.

Op verschillende plekken in de kast is stroom gewenst. Zo heeft men stroom nodig voor onder andere de stereo, een printer of verlichting. In het werkblad zijn op een elegante manier aluminium snoerdeksels geplaatst en zijn bestaande elektrapunten doorverbonden in de kast.

detail stopcontact inbouwkast

 

< ONTWERPEN