Neem contact op met Studio Jonna Klumpenaar
< ONTWERPEN

Dijk Confetti, Oerol Terschelling (2011, gerealiseerd)

"Het oneindige Terschellinger dijklandschap als decor van wisselende eilandluchten...

Twee jonge architecten lieten zich inspireren door de typisch Terschellinger elementen lucht, licht en landschap en creëerden het project Dijk Confetti. Dijk Confetti volgt het ritme van Terschelling waarin witte schapenwolken met hoge snelheid langs helderblauwe luchten razen en overgaan in een dieprode zonsondergang. Ze weerspiegelt letter en figuurlijk het natuurlijke ritme van de dag.

kleurverschil in Dijk Confetti door wisselende luchten

Dijk Confetti laat Oerolbezoekers de intensiteit ervaren van de Terschellinger elementen lucht, licht en landschap. Het brengt de cultuur van Oerol en de elementen van het eiland bij elkaar. Want hier, aan de zuidwestzijde van Terschelling, steekt de veelvormigheid van de luchten scherp af tegen de rechte lijnen van het dijklandschap. Dit deel van het eiland, een door de mens gevormd strak en statisch cultuurlandschap van frisgroene grasvlakken, is een landschap van bijna grafische kwaliteit.

bezoekers bezoeken het paspoortproject Dijk Confetti op de dijk

Wat maakt Dijk Confetti nu zo uniek? Het antwoord op deze vraag is van een verbluffende eenvoud. Bovenop de dijk weerspiegelt een vast grid van ronde spiegels de steeds wisselende luchtpartijen. Deze weerspiegeling brengt het strenge en rechtlijnige van de dijk en het veranderlijke van de lucht als twee werelden bij elkaar, er ontstaat een synergie. De ronde spiegels veranderen van kleur door de kleurintensiteit van ochtend, middag en avond en de wisselende weersomstandigheden van dag, uur en minuut. De cirkelvormige spiegels laten de lucht als feestelijke confetti over de dijk dansen en ontdoen de dijk van zijn statische karakter. De Confetti-dijk haalt zo het beste van twee werelden naar boven."

Opdrachtgever . Stichting  Oerol Festival
Locatie . Terschelling, Waddendijk West
Programma . Installatie
Oppervlakte . 280 m2
Status . gerealiseerd 2011

De opbouw van het project op Terschelling:

Met de hulp van enkele vrijwilligers worden de spiegels in een strak grid op de dijk geplaatst. Voorgespannen touwtjes maken het mogelijk om de spiegels in een rechte lijn ten opzichte van elkaar te leggen.

opbouw project Dijk Confetti, Oerol 2011

De onderdelen: spiegels, pvc-buizen, grondpennen.

Elke spiegel wordt bevestigd met behulp van een 8 cm hoge pvc buis om de juiste afstand te krijgen ten opzichte van het gras. Drie haringen worden gebruikt om de spiegel te bevestigen in de grond. De verkregen vergunning eist dat de haringen maximaal 12 cm de dijk in mogen. Het geheel is een stevige constructie, zo blijkt. Na drie dagen worden de spiegels succesvol getest met windkracht 9. 

Dijk Confetti, technische tekening

 

onderdelen voor de opbouw van Dijk Confetti

Zicht vanaf het weiland

Na een kort gesprek van met de boer van het tegenovergelegen weiland mogen we een pad aanbrengen. De bezoekers mogen dichtbij komen om zo de spiegelingen van de dansende confetti's goed te kunnen aanschouwen. 

het pad aanleggen voor de bezoekers van Dijk Confetti

 

Dijk Confetti op dijk Terschelling

Wind, wolken en blauwe lucht

Door veel wind breekt het wolkendek open. Er ontstaat een prachtig snel wisselend beeld. Blauwe, witte en grijze stippen wisselen elkaar af. De Dijk Confetti komt tot leven!

reflecties Dijk Confetti

Zicht vanaf de Hoofdweg

De gekozen locatie is goed zichtbaar vanaf de Hoofdweg op Terschelling. Geïntrigeerd door dit beeld slaan bezoekers de zijweg in om vervolgens via het weiland het project van dichtbij te bekijken.

Locatie Dijk Confetti

Dijk Confetti tijdens zonsondergang

Velen bezoekers

Bezoeker stromen af en aan. Leuke reacties volgen. Mensen die erg lang in het weiland gaan zitten kijken of mensen die er zelf creatief van worden en ideeën gaan spuien. Andere mensen worden nieuwsgierig, 'wat zal er gebeuren bij zonsondergang?'. Die mensen komen dan ook echt terug om dat te gaan bekijken.

bezoekers Dijk Confetti Oerol 2011

Al snel blijken de paaltjes die het pad vormen niet meer nodig te zijn. Het pad ontstaat door de vele bezoekers die er wandelen.

bezoekers lopen richting Dijk Confetti

 

publiek tijdens Dijk Confetti

Dansen tussen Dijk Confetti

Dijk Confetti is onderdeel geworden van het landschap. Niet alleen is er interesse in Dijk Confetti op afstand, vanaf de Hoofdweg en het weiland, ook op de dijk bekijkt men het project. Mensen dansen als het ware tussen de feestelijke confetties op de dijk. Mensen bekijken zichzelf, de luchten en de spiegelingen.

paspoortproject Dijk Confetti op de dijk

De inzending van het project in november 2010

Voorafgaand aan het project dienden we het idee in bij de organisatie van Oerol. Verscheidene selectieronden volgden, waarna we werden uitgekozen om het project te realiseren op Oerol 2011. 

collage ontwerp Dijk Confetti

logo Oerol 2011

Dijk Confetti was te zien tijdens het Oerol festival op Terschelling van 17 t/m 26 juni 2011.

< ONTWERPEN