Neem contact op met Studio Jonna Klumpenaar
< ONTWERPEN

Balletschoenenwinkel, Rotterdam (2004)

collage concept winkel In het ontwerp van de balletschoenen winkel staat de balletvoorstelling centraal. Bij ballet wordt emotie overgebracht door middel van beweging. Het is een van de uitgangspunten voor het ontwerp.

 

Opdrachtgever . Studie, TU Delft
Locatie . Rotterdam
Programma . Balletschoenenwinkel
Oppervlakte . 60 m2
Status . Studie 2004

 

Buiten de winkel (op straat) bevindt men zich achter de coulissen. Er heerst hier een drukte van mensen, allemaal druk met hun eigen doel.

De etalage van de winkel draagt de spanning van de coulissen. Delen van het podium en de dansers zijn zichtbaar, men voelt de spanning om door de coulissen het podium te betreden.

exterieur en interieur winkel

Door de coulissen betreed men het podium, men bevind zich nu in de winkel. Hier bepalen de dansers (de balletschoenen) het ritme en de indeling op het podium, alle aandacht is op hun gericht. Alleen de dansers worden dan ook belicht, de andere elementen in de ruimte hebben dezelfde kleur (zwart) en vallen tegen elkaar weg.

doorsnede retail ontwerp balletschoenenwinkel

De dansers (de schoenen) hangen aan touwen en zijn omhoog en omlaag te bewegen. De klant bepaald het tempo van de dansers door deze te laten slingeren en de hoeveelheid dansers op het podium door hun specifieke schoenvoorkeur (maat en type) omlaag te halen.

In de personeelsruimte bevindt men zich achter de coulisse. De ruimte heeft hier geen specifieke materiaal of kleur eisen. Net als buiten de winkel is er een drukke, dagelijkse uitstraling.

entree balletschoenenwinkel

schets bedieningswand interieur winkel

De opzet

achter de coulisse (straat) - coulisse (etalage/gevel) - podium (winkel) - coulisse (scheidingswand) - achter de coulisse (personeelsruimte)

interieur opbouw winkel

Zowel de deuren als de schoenen kunnen verschillende posities aannemen. In de hieronder afgebeelde plattegronden zijn verschillende mogelijkheden gegeven, ieder met een eigen thema. De thema's hebben te maken met emoties, deze emoties worden door de dansers (de schoenen) uitgebeeld.

plattegrond ontwerp schoenenwinkel

plattegrond ontwerp schoenenwinkel

< ONTWERPEN