Neem contact op met Studio Jonna Klumpenaar
< ONTWERPEN

Polyester schuur Middelburg (2010, gerealiseerd)

aanzichten polyester schuur

De kleine afmetingen van de tuin en het jaren 70 rijtjeshuis waren een gegeven. De vraag naar ruimte + een schuur en iets uitdagends + subtiels vormde een uitdaging.

polyester schuur en tuinontwerp

Opdrachtgever . Particulier
Locatie . Middelburg
Programma . Schuur en tuininrichting
Oppervlakte . 40 m2
Status . gerealiseerd 2010

Het ontwerp is simpel en slim.

Het ‘achterhuis’ is ontworpen zonder ramen en met één deur. Het is een huisje zoals een kind het zou tekenen maar dan net een beetje anders. Het huisje is hoog en slank en door de hellingshoek van de dakvlakken te laten verschillen past zij zich aan in haar omgeving. De zijde die grenst aan de buren is lager dan de zijde in de tuin en vormt daarmee een subtiel gebaar. Ook de plattegrond wijkt af. De rechthoekige vorm van de plattegrond is afgeschuind aan de zijde die gericht is naar het woonhuis. Hiermee maakt zij een opening naar de tuin,  en het huis. Zij past zich aan in haar omgeving en dit maakt haar subtiel en ongewoon spannend.

polyester schuur archetypische vorm

plattegrond polyester schuur en tuinontwerp

Het achterhuis is bekleed met grijs polyester. Hiermee staat zij lijnrecht tegenover de  jaren 70 baksteen van het woonhuis. Daarnaast zijn er in het huisje geen ramen geplaatst.

Beide factoren zorgen ervoor dat het achterhuis neigt een object te worden in plaats van een poppenhuis. Zij verliest haar schaal ten op zichte van  het jaren 70 woonhuis en concurreert daardoor niet, maar versterkt haar.

een houten loper en betonnen terrassen in het tuinontwerp

tuin en polyester afwerking van schuur vanuit huis

betonnen tegels met verzinkte profielen

De tuin is eveneens ontworpen. De schuine zijde van het achterhuis loopt door in het aangrenzende grondvlak. Hier is gekozen voor betonnen tegels, die overeenkomen met het grijze polyester van het achterhuis. De betonnen tegels van 1x1 meter worden onderbroken door verzinkte kokerprofielen waardoor de totale vloer meer detail krijgt.

Een houten loper verbindt de betonnen terrassen en overbrugt het hoogteverschil in de tuin van 250mm.

De materialen van de tuinvlakken komen overeen met de materialen die gekozen zijn voor het achterhuis. Zoals de betonnen tegels overeenkomen met het grijze polyester, zo komt de houten loper overeen met de houten deur van het achterhuis en hebben de zinken kokerprofielen een link met het beslag.

Door de betonnen en houten vlakverdelingen ontstaan in het midden van de tuin en grenzend aan de loper twee grote groene eilanden. Deze zullen door de bewoners binnenkort rijkelijk worden beplant!

verschillende materialen in tuin tuinontwerp

De bouw van de houten schuur in de loods

plaatsen van de houten schuur in de tuin

polyester aanbrengen op houten schuur

< ONTWERPEN